مجامع شرکت های سهامی در بورس اوراق بهادار

مجامع شرکت های سهامی در بورس اوراق بهادار
در شرکت سهامی، سهامداران که مالکان شرکت هستند شرکت را بر اساس شرایطی که در اساسنامه ذکر شده اداره میکنند، و بر آن نظارت دارند .اداره شرکت از سوی هیئت مدیره و نظارت بر آنان، از طریق بازرسان قانونی که توسط سهامداران منصوب میشوند، صورت خواهد گرفت.
مجمع عمومی، اجتماع شرکای شرکت و مجموعه اشخاصی است که شخصیت شرکت را به وجود آوردند و شخصیت حقوقی شرکت بسته به وجود آنهاست. مجمع عمومی که بالاترین مرکز قدرت شرکت و تعیین کننده سرنوشت آن میباشد، سه قسم است.
- مجمع عمومی موسس
- مجمع عمومی عادی
- مجمع عمومی فوق العاده
-
عمومی موسس:
در شرکتهای سهامی عام، اولین مجموعه ای که کار رسیدگی به پذیره نویسی و تصویب اساسنامه و تعیین مدیران را بر عهده دارد، مجمع موسس نامیده میشود. تشکیل چنین مجمعی در شرکتهای سهامی خاص الزامی نیست.
مجمع عمومی موسس که قبل از تشکیل شرکت سهامی عام، و در تمام مدت شرکت، فقط یکبار تشکیل میشود، ترکیبی از کلیه موسسان و پذیره نویسان خواهد بود.حضور عدهای که لااقل نصف سرمایه شرکت را تعهد نموده اند، ضروری است.
بفرمایید مطالعه:در روانشناسی سرمایه گذاری چه باید بیاموزیم؟
2.مجمع عمومی فوق العاده:
مجمع عمومی فوق العاده، با حضور حداقل دارندگان بیش از ۵۰ درصد صاحبان سهامی که حق رای دارند یا نمایندگان آنها در جلسه، رسمیت خواهد داشت. اگر این حد نصاب در اولین دعوت حاصل نشود، مجمع، برای مرتبه دوم دعوت خواهند شد و حد نصاب در این مجمع با حضور بیش از یک سوم صاحبان سهام با حق رای شرکت است؛ مشروط بر آنکه در دعوت دوم نتیجه دعوت اول ذکر شده باشد.
تصمیمات مجمع عمومی فوقالعاده:
– افزایش سرمایه
-تغییرات اساسنامه
– انحلال شرکت قبل از موعد و یا تغییر نوع شرکت
-حدود اختیارات مجمع عمومی فوقالعاده در مورد افزایش سرمایه
پیشنهاد مطالعه:ذهنیت معاملات بزرگ در بازار های مالی
3.مجمع عمومی عادی:
کلیه تصمیماتی که از سوی مدیران و همچنین خط مشی سالانه آن، باید به اطلاع و تصویب سهامداران برسد.دارندگان سهام نیز علاقمند هستند ازکلیه امور شرکت با اطلاع باشند.
شرکت ها موظفند تا ۴ ماه بعد از سال مالی مجمع عمومی را برگزار کنند .
مجمع عمومی عادی تنها وسیلهای است که دارندگان سهام میتوانند نظریه خود را اعمال کنند. قانون مقرر می دارد:(( مجمع عمومی شرکت باید سال یک مرتبه منعقد شود)). در این مورد دو تکلیف برای شرکت معین شده است :
- مجمع عمومی باید در هر سال یک مرتبه تشکیل شود. انعقاد مجمع عمومی در هر سال، ممکن است چند مرتبه هم اتفاق بیفتد ولی نمی توان هر چند سال یک مرتبه آن را منعقد نمود بلکه همه ساله حتماً باید تشکیل شود.
- زمان تشکیل مجمع عمومی سالانه باید در اساسنامه قید شود. تا سهامداران بدانند مجمع عمومی چه موقعی تشکیل می شود تا خود را برای آن حاضر کنند .
شرکت ها زمان برگزاری مجمع را معمولاً 10 روز قبل از برگزاری، در سایت اطلاع رسانی ناشران(کدال) قرار می دهند.
وظایف مجمع عمومی عادی
مجمع عمومی عادی، ناظر بر جریان فعالیت یک ساله شرکت دارای وظایف زیر است:
- انتخاب هیئت مدیره*: هیئت مدیره شرکت از طرفین مجمع عمومی تعیین می شود.مدت ماموریت اعضای هیئت مدیره حداکثر دو سال تعیین می گردد .چنانچه مدت خدمت آنها پایان یابد، مجمع عمومی، هیئت مدیره جدید انتخاب خواهد نمود. انتخاب هیئت مدیره یکی از اقدامات مهم مجمع عمومی است زیرا اینان در حقیقت نماینده دارندگان سهام برای اداره امور شرکت اند و عملیات آنها در نفع و ضرر شرکت خیلی تاثیر دارد.
*هر شرکت سهامی به وسیله چند نفر که خود صاحب سهم نیز هستند اداره میشود که در قانون تحت عنوان(( هیئت مدیره)) شناخته می شود.
مطالعه کنید:دانلود کتاب بورس در بیست دقیقه
- انتخاب بازرسان شرکت: بازرسان به تعدادی که در اساسنامه معین شدند باید از طرف مجمع عمومی انتخاب شوند.بدیهی است بازرس شرکت، ناظر عملیات هیئت مدیره است و گزارش عملکرد هیئت مدیره و درستی یا نادرستی ارقام مندرج در صورت های مالی را به اطلاع صاحبان سهام می رساند.
3.تصویب صورت وضعیت مالی و حساب سود و زیان: هیئت مدیره موظف است صورتهای مالی(صورت وضعیت مالی و حساب سود و زیان) سالانه را تهیه نماید.مجمع عمومی با قرائت گزارش بازرسان نسبت به تصویب یا رد عملکرد هیئت مدیره تصمیم میگیرند. مسلم است( بدون قرائت گزارش بازرس یا بازرسان شرکت در مجمع عمومی ،اخذ تصمیم نسبت به صورت وضعیت مالی و حساب سود و زیان سال مالی معتبر نخواهد بود).
- تقسیم سود هر سهم (DPS) :در شرکتهای سهامی برای اینکه حقوق همه سهامداران یک سال رعایت شود تقسیم سود با نظر مجمع عمومی صورت میگیرد.
تذکر: چنانچه مجمع عمومی عادی سالانه خارج از موعد مقرر قانونی تشکیل شود به آن(( مجمع عمومی عادی به طور فوقالعاده)) میگویند که با مجمع عمومی فوقالعاده تفاوت دارد.
42000
دیدگاهتان را بنویسید